tisdag 15 januari 2013

Hundar och barn.

Idag har det kommit ungefär en halv dm snö, så tösera ska äntligen få prova sina pulkor som dom fick av farbror Tobias i julklapp. Förhoppningsvis så blir det en liten promenad så hundarna kan dra tjejerna i pulkorna.

Hundar och barn.
Jag har inte varit pappa så länge, bara ett år, så jag har inte så mycket erfarenhet i detta ämne.... än!
Men det jag tänkte skriva om är hemgång ifrån sjukhuset, när hundarna ska träffa barnen för första gången.

(OBS, detta är bara tips som fungerade för min familj, det betyder inte att det fungerar för er och era hundar. Alla hundar och människor är olika)

I min värld, när det gäller hundar och barn, så finns det inget utrymme för misstag. Jag tycker det är viktigt att allt blir rätt med en gång. Så det inte uppenbaras obehagliga situationer som sen kanske inte behandlas rätt.

Vi börjar ifrån början.
Mina töser ville ut ALLDELES för tidigt, hela 10 veckor för tidigt. Vilket innebär att vi låg på sjukhus i ungefär 2 månader, 1 månad innan och 1 månad efter födsel. Men när det började lida mot att få åka hem så började vi fundera på hur vi skulle introducera barnen för hundarna.

Vi hade ju inte träffat hundarna så mycket under denna tiden, bara några få gånger på parkeringen utanför sjukhuset. Så varje gång vi träffade dom så blev det riktigt stökigt med mycket skällande, hoppande och hög energinivå. Och det skulle ju inte passa sig riktigt om dom blev sådana när vi kom hem med våra små barn.
Vi började fundera på om hundarna inte skulle vara hemma när vi kom hem, utan att vi skulle hämta dom lite senare när vi hade kommit i ordning lite. Då kunde man ta det värsta "öset" i trädgården och sen låta dom träffa barnen när dom hade lugnat ner sig lite.
Men det va tråkigt. Vi hade ju inte träffat hundarna ordentligt på 2 månader och ville ju gärna att hela "flocken" skulle vara samlad!

DÄR tror jag vi tog rätt beslut!
Vi såg till att ingen blev utesluten, alla fick vara med!
Vi kom hem, öppnade dörren så hundarna fick komma ut och hälsa. Sen gick vi in och betedde oss att barnen alltid har funnits här. Naturligtvis så märkte ju hundarna att det var något nytt men det viktiga var att vi inte gjorde en stor grej av det hela.

Är du glad och går in i ett rum fullt med ledsna människor så tar det inte lång tid innan du också blir ledsen.
Likadant är det med hundar, till en viss del.
Hade vi kommit hem och varit oroliga och nervösa över vad som kommer hända så hade hundarna också blivit nervösa. Dom läser av och reflekterar det med en gång. Men eftersom vi va lugna; stabila och framförallt glada över att få komma hem, så blev hundarna det med. Sen när allt hade lugnat ner sig så lät vi hundarna komma och nosa och hälsa på tösera.

Återigen, detta fungerade för oss, men betyder inte att det är det bästa sättet för er.

Så........ "Ta tips ifrån allt och alla och utveckla det bästa för dig och din hund"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar